Wat is vaginale droogheid

Wanneer de huid in en rondom de vagina te droog wordt, voelt de huid ongemakkelijk aan, zoals een droog, brandend of geïrriteerd gevoel, pijn bij het vrijen of bewegen en/of jeuk. Gelukkig is het meestal makkelijk te verhelpen.

35 procent van de vrouwen van 18 jaar en ouder heeft (weleens) last van vaginale droogheid. Rondom de menopauze is dat 45 procent (onderzoek Nederland, GfK 2017 & Santoro N, J Seks Med 2009).

Wat is de oorzaak van vaginale droogheid?

Er zijn verschillende oorzaken voor vaginale droogheid, de bekendste is de menopauze. Het lichaam produceert dan minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen waardoor de vagina minder vochtig is en de huid dunner en droger wordt en eerder kan beschadigen. Dit geldt zowel voor de binnenkant (vagina) als de buitenkant (vulva). De menopauze, en de veranderingen die daar mee gepaard gaan, is een natuurlijk gegeven in het leven van een vrouw, maar kan veel ongemak veroorzaken.

Niet alleen vrouwen in de overgang hebben last van vaginale droogheid, ook jongere vrouwen kunnen er last van hebben. Zwangerschap, borstvoeding geven, de anticonceptie-pil, stress, medicijnen tegen diabetes, depressiviteit en astma, chemotherapie – dit alles kan vaginale droogheid als bijeffect hebben

Wat kan ik doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de symptomen van vaginale droogheid te verlichten, zoals het gebruik van glijmiddelen, vochtinbrengen en vochtvasthoudene capsules, medicijnen en/of oefenenigen.

Wil je meer weten, bespreek dan je persoonlijke klacht en laat je professioneel voorlichten, wij helpen je graag.

.

 

Seks is gezond!

Uit onderzoek blijkt dat een goed seksleven een van de belangrijkste elementen is in het vertragen van het verouderingsproces.

Waarom isseks is gezond seks goed voor de gezondheid en vertraagt het het verouderingsproces?

Het voordeel van seks is dat het de bloedstroom sneller naar de hersenen laat stromen. Wanneer de hersenen nieuw en vers bloed hebben, krijgen ze ook verse zuurstof en hormonen. Dit laat het oude bloed wegstromen met daarin alle afvalstoffen die ziekte en vermoeidheid veroorzaken.

Orgasmen maken oxytocines vrij en geven een rustgevend, tegelijk energiek gevoel. Onze geest wordt superhelder, angsten verdwijnen en we zijn minder nerveus. Tijdens seks worden een aantal gezondheidsverbeterende chemische stoffen in het lichaam vrijgegeven zoals endorfine. Een natuurlijke oppepper die ook dienst doet als pijnstiller en bezorgdheid vermindert.

Seks versterkt het immuunsysteem waardoor virussen en andere vervelende zaken makkelijker afgeweert worden. Mensen die seksueel actief zijn worden minder vaak ziek.

Seks is goed voor de prostaat. Enkele recente onderzoeken hebben uitgewezen dat een regelmatig seksleven positieve effecten kan hebben op de prostaat en het voorkomen van prostaatkanker. Een regelmatig seksleven zou schadelijke stoffen elimineren, stoffen die anders in de prostaat aanwezig zouden blijven.

Ook blijkt uit een onderzoek van David Weeks dat seks jong maakt. Voor het onderzoek interviewde neuropsycholoog David Weeks van het Royal Edinburgh Hospital in Schotland, 3500 Europese en Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 20 e
n 104 jaar die er voor hun leeftijd allemaat jong uitzagen. Ze bleken allemaal over een goed en krachtig seksleven met hun partner te beschikken. Hun zelfvertrouwen was daardoor een stuk groter en ook dat deed hen stralen.