Wat zijn Overgangsklachten?

De overgang is een fase in uw leven waarin de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal wegblijft. Overgangsklachten beginnen meestal ergens tussen het 45ste en 55ste jaar, soms eerder. De overgang bestaat uit een aantal fase, die zich kenmerken door verschillende overgangsklachten.

Fasen van de overgang

Vaak worden de 1e overgangsklachten niet herkent door vrouwen, omdat er nog een cyclus is, waarbij er regelmatig een menstruatie plaatsvindt. De overgangsklachten die kenmerkend zijn voor de pre menopauzale fase zijn: veranderingen in het menstruatie patroon, zoals hevig vloeien en toename van pijn tijdens de menstruatie. Daarnaast is een veel gehoorde overgangsklacht in deze fase dat er een soort stramheid in de ledematen ontstaat, waarbij de vrouw het gevoel heeft dat ze zich oud en stram voelt. De overgangsklacht is meestal van korte duur, bij beweging verdwijnt het meestal snel, in tegenstelling tot b.v. slijtage of reuma van de gewrichten.

OvergangsklachtenOvergangsklachten

In de periode na de menopauze, dat is de periode waarin je niet meer menstrueert, treden vaak de vasomotore overgangsklachten op. Dit zijn de opvliegers en het nachtzweten in het bijzonder. Daarnaast worden hartkloppingen, aankomen in gewicht en stemmingsklachten, zoals somberheid en depressieve gevoelens vaak gemeld.

Daarnaast spelen erfelijkheid, stress, voeding, de totale staat van je gezondheid, problemen tijdens zwangerschappen een belangrijke rol in de mate van heftigheid en voorkomen van overgangsklachten die je kan ervaren.

Elke fase heeft een andere aanpak nodig omdat de overgangsklachten verschillend van aard zijn. De klachten kunnen je functioneren in gezin of werk behoorlijk in de weg zitten. Wanneer je last ondervindt in het dagelijkse functioneren, wordt het tijd voor een consult bij een specialist.

Wat kan Care for Women voor je doen?

De Care for Women specialist is volledig opgeleid om al deze verbanden te ontrafelen om tot een passend advies te komen.

Elke vrouw is anders, dus er is geen standaardoplossing voor de overgangsklachten die je ervaart