Wat is vaginale droogheid

Wanneer de huid in en rondom de vagina te droog wordt, voelt de huid ongemakkelijk aan, zoals een droog, brandend of geïrriteerd gevoel, pijn bij het vrijen of bewegen en/of jeuk. Gelukkig is het meestal makkelijk te verhelpen.

35 procent van de vrouwen van 18 jaar en ouder heeft (weleens) last van vaginale droogheid. Rondom de menopauze is dat 45 procent (onderzoek Nederland, GfK 2017 & Santoro N, J Seks Med 2009).

Wat is de oorzaak van vaginale droogheid?

Er zijn verschillende oorzaken voor vaginale droogheid, de bekendste is de menopauze. Het lichaam produceert dan minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen waardoor de vagina minder vochtig is en de huid dunner en droger wordt en eerder kan beschadigen. Dit geldt zowel voor de binnenkant (vagina) als de buitenkant (vulva). De menopauze, en de veranderingen die daar mee gepaard gaan, is een natuurlijk gegeven in het leven van een vrouw, maar kan veel ongemak veroorzaken.

Niet alleen vrouwen in de overgang hebben last van vaginale droogheid, ook jongere vrouwen kunnen er last van hebben. Zwangerschap, borstvoeding geven, de anticonceptie-pil, stress, medicijnen tegen diabetes, depressiviteit en astma, chemotherapie – dit alles kan vaginale droogheid als bijeffect hebben

Wat kan ik doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de symptomen van vaginale droogheid te verlichten, zoals het gebruik van glijmiddelen, vochtinbrengen en vochtvasthoudene capsules, medicijnen en/of oefenenigen.

Wil je meer weten, bespreek dan je persoonlijke klacht en laat je professioneel voorlichten, wij helpen je graag.

.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *