Een slimme meid is op haar overgang voorbereid
Vanaf je 40ste begint de productie van de twee hormonen oestrogeen en progesteron in je lichaam af te nemen.
Je eierstokken hebben hun taak er langzamerhand opzitten dus daalt de productie van zowel oestrogeen en progesteron. Het vervelende is echter dat ze niet gelijk dalen. Oestrogeen daalt ,maar er blijft altijd oestrogeen beschikbaar, maar progesteron daalt uiteindelijk tot bijna 0. Op zich is dit een natuurlijk proces. Maar de balans tussen deze twee hormonen wordt vaak verstoord door onze levensstijl. Meestal daalt het progesteron sneller ten opzichte van het oestrogeen, dit noemen we dan oestrogeen dominantie. Oestrogeen dominatie luidt vaak het begin van de overgang in. Je kan overigens nog wel jaren bljven menstrueren.
Teveel kunstmatige oestrogenen
Helaas leven we in een wereld vol met kunstmatige oestrogenen; de zogenaamde xeno-oestrogenen. Dit zijn chemische stoffen die zitten in bv de anti-conceptiepil, niet-biologisch vlees, zuivel, met bestrijdingsmiddelen bespoten groente en fruit maar ook in cosmetica, medicijnen en allerlei chemische middelen zoals onkruidverdelgers. Eenmaal in het lichaam imiteren zij onze lichaamseigen oestrogenen. Het vervelende van xeno-oestrogenen is dat hun werking vele malen sterker is dan die van onszelf. En dat is slecht nieuws.
Dr Peter Ellison van de Harvard University heeft wereldwijd onderzoek gedaan en gemeten dat de oestrogeenniveaus van Westerse vrouwen abnormaal hoog bleek te zijn. Dit betekent dat er een disbalans is in het lichaam; ofwel er is teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Overigens hebben ook veel Westerse mannen hier last van.
Oestrogeendominantie geeft verschillende klachten
De klachten die gepaard gaan met oestrogeendominantie zijn heel verschillend en variëren van aankomen in gewicht (vooral op bovenbenen, billen en borsten) tot vocht vasthouden en geheugenverlies tot minder libido. Ook wordt het gerelateerd aan gevoelige borsten, gewrichtspijnen, stemmingswisselingen en aankomen op bovenbenen en billen. Zelfs aan kanker. Oef, dat is nogal wat. Dit wil je allemaal niet. Hoe kom je daar vanaf?
- Aangezien oestrogenen ook in lichaamsvet wordt aangemaakt is het belangrijk om te werken aan een gezond gewicht.
- Eet voldoende fyto-oestrogenen. Wat zijn dat nou weer? Dit zijn plantaardige oestrogenen die een veel mildere werking hebben op ons lichaam. Als we fyto-oestrogenen eten dan belemmeren zij de xeno-oestrogenen als het ware om hun werk te doen. Fyto-oestrogenen zitten oa in versgemalen lijnzaad en soja. Maar pas op met soja. Veelal is de soja bij ons te veel bewerkt en gezoet. Hierdoor is al het goede er uitgehaald. De gefermenteerde soja is goed; zoals tempeh, miso, shoyu en tamari. Bij voorkeur biologisch.
- Ga bewegen en liever nog trainen. Door kort maar intensief te trainen stimuleer je goede hormonen zoals je groeihormoon en testosteron als tegenwicht tegen een teveel aan oestrogeen. En bewegen is overal goed voor. Ook voor je humeur.
- En ook nu weer: beperk de stress in je leven want ook stress betekent dat er een extra beroep wordt gedaan op progesteron en daardoor komt de verhouding met oestrogeen nog schever te liggen.
Wil je meer informatie en advies op maat, maak dan een afspraak via de webagenda! 24 uur per dag beschikbaar
Bron: E.V.A.