Wat zijn Overgangsklachten?

De overgang is een fase in uw leven waarin de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal wegblijft. Overgangsklachten beginnen meestal ergens tussen het 45ste en 55ste jaar, soms eerder. De overgang bestaat uit een aantal fase, die zich kenmerken door verschillende overgangsklachten.

Fasen van de overgang

Vaak worden de 1e overgangsklachten niet herkent door vrouwen, omdat er nog een cyclus is, waarbij er regelmatig een menstruatie plaatsvindt. De overgangsklachten die kenmerkend zijn voor de pre menopauzale fase zijn: veranderingen in het menstruatie patroon, zoals hevig vloeien en toename van pijn tijdens de menstruatie. Daarnaast is een veel gehoorde overgangsklacht in deze fase dat er een soort stramheid in de ledematen ontstaat, waarbij de vrouw het gevoel heeft dat ze zich oud en stram voelt. De overgangsklacht is meestal van korte duur, bij beweging verdwijnt het meestal snel, in tegenstelling tot b.v. slijtage of reuma van de gewrichten.

OvergangsklachtenOvergangsklachten

In de periode na de menopauze, dat is de periode waarin je niet meer menstrueert, treden vaak de vasomotore overgangsklachten op. Dit zijn de opvliegers en het nachtzweten in het bijzonder. Daarnaast worden hartkloppingen, aankomen in gewicht en stemmingsklachten, zoals somberheid en depressieve gevoelens vaak gemeld.

Daarnaast spelen erfelijkheid, stress, voeding, de totale staat van je gezondheid, problemen tijdens zwangerschappen een belangrijke rol in de mate van heftigheid en voorkomen van overgangsklachten die je kan ervaren.

Elke fase heeft een andere aanpak nodig omdat de overgangsklachten verschillend van aard zijn. De klachten kunnen je functioneren in gezin of werk behoorlijk in de weg zitten. Wanneer je last ondervindt in het dagelijkse functioneren, wordt het tijd voor een consult bij een specialist.

Wat kan Care for Women voor je doen?

De Care for Women specialist is volledig opgeleid om al deze verbanden te ontrafelen om tot een passend advies te komen.

Elke vrouw is anders, dus er is geen standaardoplossing voor de overgangsklachten die je ervaart

Somberheid en depressie

Somberheid en depressie door de overgang

Somberheid en DepressieTijdens de overgang, die wel 2 tot 8 jaar in beslag kan nemen, zien we in toenemende mate vrouwen met mentale klachten. Vooral somberheid en depressie worden vaak gemeld door vrouwen met overgangsklachten. Naast somberheid en depressie worden ook vaak vergeetachtigheid, slecht door kunnen slapen, gevoelens van paniek of angst en zich labiel voelen gemeld. Het tast het zelfvertrouwen aan. Onze emotie is een complex gebeuren. We weten dat serotonine daar een belangrijke rol in heeft. En dat is ook waar het oestrogeen invloed op heeft.

Somberheid en depressieve klachten kunnen dus een lichamelijke oorzaak hebben!

Vrouwen die in hun vruchtbare leven tijdens de pre menstruele periode (PMS) last hadden van stemmingsklachten, lijken meer kans te maken op somberheid en/of depressie gedurende de overgangsjaren. Tevens is er een causaal verband met een post natale depressie. Vrouwen hebben dan een groter gevoeligheid voor somberheid en depressie in combinatie met veranderende hormoon spiegels.

Oestrogeen

Oorzaak is het dalende hormoon oestrogeen, welke ook een rol speelt bij de aanmaak van serotonine en melatonine. Serotonine is het “feel good” hormoon en melatonine het hormoon dat er voor zorgt dat je in slaap valt. Daarnaast zien we in de overgang relatief vaak een Burn Out bij vrouwen. En dan is er ook vaak sprake van mentale klachten, zoals vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen in combinatie met somberheid en depressie.

De klachten worden door de bedrijfsarts in geval van uitval op het werk en door de huisarts vaak niet herkent als overgangsklachten en dus ook niet als zodanig behandeld.
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om somberheid en/of depressie gedurende de overgang te lijf te gaan. Het belangrijkste is dat deze klachten onderkent worden en kunnen worden toegeschreven aan de overgang.

Wat kan Care for Women voor je doen?

Als je twijfelt of je zorgen maakt over je mentale gezondheid, plan dan snel een consult in, vaak zijn er maar 2 of 3 consulten nodig om van je somberheid en/of depressieve gevoelens af te komen.

bewegen in de overgang

overgang gezondheidWaarom sporten in de menopauze belangrijk is

De menopauze verandert het lichaam. Er wordt iets meer vet opgeslagen op de buik, de spiermassa wordt minder en alles gaat wat meer hangen. Waarom is het juist nu zo belangrijk in beweging te blijven?

De hormoonschommelingen tijdens de menopauze hebben z’n weerslag op je figuur.  Er wordt minder van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron aangemaakt. Hierdoor verandert het figuur bij de meeste vrouwen van een peervorm langzaam in een appelvorm.

Metabool syndroom

Die vetopslag op de buik is een kenmerk van het metabool syndroom en kan nare gevolgen hebben. Het metabool syndroom heeft als belangrijkste symptoom namelijk insulineresistentie en dat is weer een voorbode van diabetes type 2.

Andere symptomen zijn een verhoogde bloeddruk en een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast gaan een verminderde oestrogeenaanmaak en verhoogde vetopslag vaak samen met een afname van het HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en een toename van het slechte LDL-cholesterol. Voldoende redenen om dat buikvet aan te pakken dus.

Botaanmaak vermindert

Een andere bijkomstigheid van het afgenomen oestrogeen, is dat de botaanmaak vermindert. Vanaf de tijd vlak voor de eerste overgangssymptomen tot een paar jaar daarna ontstaat er door het afnemen van de hoeveelheid hormonen ongeveer 15 procent botverlies. Die botafbraak blijft daarna ook doorgaan, maar in mindere mate. Osteoporose (botontkalking) is dus iets waar serieus rekening mee moet worden gehouden. Regelmatig bewegen is belangrijk voor de botopbouw.

Belast bewegen

Er zijn belaste en onbelaste vormen van bewegen. Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn wandelen, yoga en pilates, fitness, dansen en hardlopen. Ook bijvoorbeeld skaten, tennissen en traplopen horen tot deze categorie.

Onbelast bewegen

Bij onbelast bewegen wordt de aanmaak van botcellen niet gestimuleerd. Wel zorgt het voor soepele, stevige spieren, vergroot het de capaciteit van hart en longen en verbrand je er natuurlijk kilocalorieën mee. Voorbeelden van onbelast bewegen zijn fietsen en zwemmen.

Hoeveel bewegen?

Beweeg bij voorkeur dagelijks, maar minstens vijf dagen per week ten minste een halfuur per dag matig actief. Let op: als je een half uur niet volhoudt, mag drie keer tien minuten ook; het gaat om het eindresultaat. Bovendien mag je huishoudelijke taken meetellen en dat schiet vaak lekker op. Doe niet alleen het huishouden, maar bijvoorbeeld ook eens wat grondoefeningen voor rugspieren, of oefeningen om de taille terug in vorm te krijgen.

Daarnaast is eenmaal per week intensievere sportbeoefening van minimaal een uur aan te bevelen, bij voorkeur in de buitenlucht. Zonlicht zorgt immers voor de aanmaak van vitamine D en dat helpt het lichaam weer de calcium uit de voeding beter op te nemen.

bron:gezondheidsnet

Een slimme meid is op haar overgang voorbereid

Vanaf je 40ste begint de productie van de twee hormonen oestrogeen en progesteron in je lichaam af te nemen.

Je eierstokken hebben hun taak er langzamerhand opzitten dus daalt de productie van zowel oestrogeen en progesteron.  Het vervelende is echter dat ze niet gelijk dalen. Oestrogeen daalt ,maar er blijft altijd oestrogeen beschikbaaovergangr,  maar progesteron daalt uiteindelijk tot bijna 0. Op zich is dit een natuurlijk proces. Maar de balans tussen deze twee hormonen wordt vaak verstoord door onze levensstijl. Meestal daalt het progesteron sneller ten opzichte van het oestrogeen, dit noemen we dan oestrogeen dominantie. Oestrogeen dominatie luidt vaak het begin van de overgang in. Je kan overigens nog wel jaren bljven menstrueren.

Teveel kunstmatige oestrogenen

Helaas leven we  in een wereld vol met kunstmatige oestrogenen; de zogenaamde xeno-oestrogenen. Dit zijn chemische stoffen die zitten in bv de anti-conceptiepil, niet-biologisch vlees, zuivel, met bestrijdingsmiddelen bespoten groente en fruit maar ook in cosmetica, medicijnen en allerlei chemische middelen zoals onkruidverdelgers. Eenmaal in het lichaam imiteren zij onze lichaamseigen oestrogenen. Het vervelende van xeno-oestrogenen is dat hun werking vele malen sterker is dan die van onszelf. En dat is slecht nieuws.

Dr Peter Ellison van de Harvard University heeft wereldwijd onderzoek gedaan en gemeten dat de oestrogeenniveaus van Westerse vrouwen abnormaal hoog bleek te zijn. Dit betekent dat er een disbalans is in het lichaam; ofwel er is teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Overigens hebben ook veel Westerse mannen hier last van.

Oestrogeendominantie geeft verschillende klachten

De klachten die gepaard gaan met oestrogeendominantie zijn heel verschillend en variëren van aankomen in gewicht (vooral op bovenbenen, billen en borsten) tot vocht vasthouden en geheugenverlies tot minder libido. Ook wordt het gerelateerd aan gevoelige borsten, gewrichtspijnen, stemmingswisselingen en aankomen op bovenbenen en billen. Zelfs aan kanker. Oef, dat is nogal wat. Dit wil je allemaal niet. Hoe kom je daar vanaf?

  • Aangezien oestrogenen ook in lichaamsvet wordt aangemaakt is het belangrijk om te werken aan een gezond gewicht. 
  • Eet voldoende fyto-oestrogenen. Wat zijn dat nou weer? Dit zijn plantaardige oestrogenen die een veel mildere werking hebben op ons lichaam. Als we fyto-oestrogenen eten dan belemmeren zij de xeno-oestrogenen als het ware om hun werk te doen. Fyto-oestrogenen zitten oa in versgemalen lijnzaad en soja. Maar pas op met soja. Veelal is de soja bij ons te veel bewerkt en gezoet. Hierdoor is al het goede er uitgehaald. De gefermenteerde soja is goed; zoals tempeh, miso, shoyu en tamari. Bij voorkeur biologisch.
  • Ga bewegen en liever nog trainen. Door kort maar intensief te trainen stimuleer je goede hormonen zoals je groeihormoon en testosteron als tegenwicht tegen een teveel aan oestrogeen. En bewegen is overal goed voor. Ook voor je humeur.
  • En ook nu weer: beperk de stress in je leven want ook stress betekent dat er een extra beroep wordt gedaan op progesteron en daardoor komt de verhouding met oestrogeen nog schever te liggen.

Wil je meer informatie en advies op maat, maak dan een afspraak via de webagenda! 24 uur per dag beschikbaar

Bron: E.V.A.